Veel mensen hebben voor het uitvoeren van hun werk een laptop nodig. Dat kan een laptop zijn die privé is aangeschaft en ook voor het werk gebruikt wordt. Men spreekt dan van BYOD, een Engelse afkorting die staat voor Bring Your Own Device. Dit heeft echter nogal wat consequenties voor de veiligheid, want vaak zijn consumentenlaptops minder goed beveiligd dan zakelijke laptops. Er valt dus veel voor te zeggen om uitsluitend met laptops van de zaak te werken, die werknemers vervolgens ook privé mogen gebruiken. Hiervoor kennen we de afkorting COPE: Company Owned, Personally Enabled. Maar wat zijn eigenlijk de regels met betrekking tot een laptop van de zaak?
Verantwoordelijkheid
Eén van de belangrijke aandachtspunten in dit kader is het aansprakelijkheidsvraagstuk. Een laptop is een kwetsbaar apparaat, dat je voorzichtig moet behandelen. Bovendien is het een kostbaar apparaat en dat maakt het gewild bij dieven. Als je de laptop voortdurend met je mee sleept, is de kans op schade of diefstal groter dan wanneer je gebruik maakt van de laptoplockers op je werk. Dat is natuurlijk alleen mogelijk als je de laptop thuis niet nodig hebt. Controleer in elk geval of de werkgever een verzekering heeft afgesloten die schade of verlies van jouw laptop dekt.
Geen bijtelling
Waar je bij een auto van de zaak te maken krijgt met een bijtelling als je ook privé gebruikmaakt van het voertuig, hoef je daar bij een laptop niet bang voor te zijn. Dat gebruik wordt door de Belastingdienst niet als een verkapt loon aangemerkt en dus hoef je er in administratief opzicht verder niets voor te doen. In elk geval hoeven de apparaten niet ongebruikt in de laptopkasten op de zaak te blijven liggen, als ze thuis van nut kunnen zijn. Het kan echter wel zijn dat een werkgever een vergoeding vraagt voor het kunnen beschikken over een laptop. Overigens kan de werkgever bij de aanschaf van de laptops vaak wel gebruik maken van belastingvoordelen via de zogenaamde werkkostenregeling.
Veiligheid
Het is te allen tijde aan te bevelen om zeer alert te zijn op cyberrisico’s. Wanneer je als gebruiker van een laptop van de zaak door onvoorzichtig handelen een virus binnenhaalt en het bedrijf daardoor in grote moeilijkheden komt, zijn de druiven zuur. Pas dus je internetgedrag aan op de situatie en haal nooit bestanden binnen van onbekende afzenders.
Ons helpen met groeien? Neem dan contact met ons op.
Geef een reactie